Oferta Szkoła Branżowa I Stopnia

banery front 0000 cukiernik
Klasa patronacka firmy Colian

Przedmioty punktowane: język polski,geografia, matematyka, język obcy.

ZAKRES   KSZTAŁCENIA

Wybierając ten zawód zdobędziesz umiejętności, dzięki którym:

  • rozpoznasz surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze stosowane do
    produkcji wyrobów cukierniczych;
  • ocenisz jakość surowców piekarskich;
  • będziesz obsługiwał sprzęt i aparaturę kontrolno-pomiarową stosowaną w magazynach oraz urządzenia magazynowe;
  • poznasz procedury zapewnienia jakości zdrowotnej żywności;
  • zaplanujesz operacje technologiczne związane z produkcją ciasta;
  • poznasz zasady sporządzania wyrobów cukierniczych;
  • zdobędziesz wiadomości i umiejętności w zakresie czynności związanych z produkcją wyrobów cukierniczych;
  • zorganizujesz i poprowadzisz działalność gospodarczą;
  • poznasz zasady obsługi maszyn i urządzeń przemysłu cukierniczego;
  • będziesz monitorował krytyczne punkty kontroli z systemem HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Point), które mają wpływ na bezpieczeństwo gotowych wyrobów.
  • Głównym zadaniem zawodowym cukiernika jest  produkcja wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych.

  • Obecnie cukiernicy najczęściej pracują w pracowniach cukierniczych bądź zakładają własne działalności gospodarcze.

  • Zawód, który jeszcze kilka lat temu nie był wystarczająco doceniany, dzisiaj cieszy się dużym uznaniem –  cukiernicy zyskują renomę i rozpoznawalność.

  • Cukiernikiem zostaje osoba ze szczególnym wyczuciem smaku, która posiada odpowiednie umiejętności dekoratorskie i estetyczne.

  • Cukiernik to rzemieślnik i artysta w jednym.

colian

Pracuj i zarabiaj w zakładzie Grześki w Kaliszu

Jako pracownik Colian otrzymasz:

- stabilne i konkurencyjne wynagrodzenie,

- ubezpieczenie społeczne,

- płatny urlop

- kartę Multisport

- bezpłatną prywatną opiekę medyczną

  • nagrody pieniężne/bony w Programach Doceniania

banery front 0005 kucharz

Przedmioty punktowane: język polski, geografia, matematyka, język obcy,

ZAKRES   KSZTAŁCENIA

Wybierając ten zawód zdobędziesz umiejętności, dzięki którym:

  • poznasz zasady sporządzania potraw, planowania jadłospisów;
  • zdobędziesz wiadomości i umiejętności w zakresie czynności związanych z ekspedycją posiłków oraz przechowywaniem żywności;
  • zorganizujesz i poprowadzisz działalność gospodarczą;
  • poznasz zasady obsługi maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego.


Zawód kucharza od wieków był i jest bardzo ważny. Na dworach królewskich i arystokratycznych kucharze mieli wysoki status społeczny.

 Doskonali kucharze są dziś znani nie tylko w środowisku, lecz także w mediach.

 Praca kucharza polega na przygotowywaniu dań, ale tana eksperymentowaniu, ciekawej aranżacji potraw, układaniu menu.

 Uczniowie naszej szkoły bardzo często zanim skończą naukę, otrzymują propozycję etatowej pracy.

banery front 0001 kelner

Przedmioty punktowane: język polski, geografia, matematyka, język obcy,

Zawód: KELNER - innowacja pedagogiczna: barman

  • Wybierając ten zawód zdobędziesz umiejętności, dzięki którym :

    • zdobędziesz wiedzę i umiejętności związane z profesjonalną i kompleksową obsługą gości w zakładach gastronomicznych oraz z obsługą wszelkiego rodzaju imprez gastronomicznych;
    • nauczysz się nakrywać stół oraz sporządzać potrawy;
    • wzbogacisz swoją wiedzę z zakresu podstaw żywienia człowieka;
    • zaplanujesz czynności związane z obsługą gości;
    • dobierzesz urządzenia, bieliznę i zastawę stołową oraz sprzęt serwisowy do podawania potraw i napojów;
    • wykonasz usługi kelnerskie podczas przyjęć okolicznościowych oraz imprez poza zakładem gastronomicznym;
    • zastosujesz programy komputerowe wspomagające pracę kelnera
logo-bytnar-gastronomik-poz-white1.png
© 2024, Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich

Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich
im. Janka Bytnara "Rudego"
ul. Wodna 11-13, 62-800 Kalisz
tel. 62 5016056
e-mail: sekretariat@zsgh.kalisz.pl
Dyrektor Szkoły: Dorota Szaleniec-Plichta

Search