Klasa patronacka firmy Colian
Przedmioty punktowane: język polski,geografia, matematyka, język obcy.
ZAKRES KSZTAŁCENIA
Wybierając ten zawód zdobędziesz umiejętności, dzięki którym:
- rozpoznasz surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze stosowane do
produkcji wyrobów cukierniczych; - ocenisz jakość surowców piekarskich;
- będziesz obsługiwał sprzęt i aparaturę kontrolno-pomiarową stosowaną w magazynach oraz urządzenia magazynowe;
- poznasz procedury zapewnienia jakości zdrowotnej żywności;
- zaplanujesz operacje technologiczne związane z produkcją ciasta;
- poznasz zasady sporządzania wyrobów cukierniczych;
- zdobędziesz wiadomości i umiejętności w zakresie czynności związanych z produkcją wyrobów cukierniczych;
- zorganizujesz i poprowadzisz działalność gospodarczą;
- poznasz zasady obsługi maszyn i urządzeń przemysłu cukierniczego;
- będziesz monitorował krytyczne punkty kontroli z systemem HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Point), które mają wpływ na bezpieczeństwo gotowych wyrobów.
- Głównym zadaniem zawodowym cukiernika jest produkcja wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych.
- Obecnie cukiernicy najczęściej pracują w pracowniach cukierniczych bądź zakładają własne działalności gospodarcze.
- Zawód, który jeszcze kilka lat temu nie był wystarczająco doceniany, dzisiaj cieszy się dużym uznaniem – cukiernicy zyskują renomę i rozpoznawalność.
- Cukiernikiem zostaje osoba ze szczególnym wyczuciem smaku, która posiada odpowiednie umiejętności dekoratorskie i estetyczne.
- Cukiernik to rzemieślnik i artysta w jednym.
Pracuj i zarabiaj w zakładzie Grześki w Kaliszu
Jako pracownik Colian otrzymasz:
- stabilne i konkurencyjne wynagrodzenie,
- ubezpieczenie społeczne,
- płatny urlop
- kartę Multisport
- bezpłatną prywatną opiekę medyczną
- nagrody pieniężne/bony w Programach Doceniania